Välkommen att fira Stenebyskolans 90-årsjubileum!

Den 23 oktober 2024 slår vi upp dörrarna för att fira en oförglömlig dag. Vi firar 90 fantastiska år av kreativt skapande, utbildning och gemenskap på Stenebyskolan. Vi vill bjuda in dig som tidigare student, tidigare anställd, nuvarande elev och personal samt hela lokalbefolkningen att vara en del av denna minnesvärda dag! Dela med dina Stenebykompisar. Det är kul och ett ypperligt tillfälle att träffas på och att återknyta kontakten till dina gamla vänner från Stenebytiden.

Programmet för dagen är ännu under planering och kommer att uppdateras löpande. Håll dig uppdaterad genom att följa oss på våra sociala medier:

Tillsammans ser vi fram emot en dag fylld av nostalgi, kreativitet och gemenskap. Spara datumet, så ses vi på Stenebyskolan den 23 oktober!

Historik i mycket korta drag

Stenebyskolans historia – 90 år av kreativt arv och innovation

Stenebyskolan grundades 1934 i det natursköna Dals Långed av Erland Borglund, med en vision att skapa en skola där hantverk och konst kunde mötas i en unik kombination. Skolan startade som en slöjdskola, där lokala hantverkstraditioner som trä, metall och textil stod i centrum. Med tiden har skolan utvecklats till en av Sveriges ledande utbildningsinstitutioner för konsthantverk och design.

Från början var Stenebyskolan en plats där kunskap om traditionellt hantverk fördes vidare från generation till generation. Skolans närhet till naturen och de rika hantverkstraditionerna i området lade grunden för en unik utbildningsmiljö. Genom åren har skolan lockat studenter och konstnärer från hela världen, och dess fokus har breddats till att omfatta modern design, materialforskning och innovativt skapande.

Under 1980-talet tog Stenebyskolan ytterligare ett steg i sin utveckling genom att inleda samarbeten med universitet och högskolor, vilket ledde till att skolan blev en del av Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet (HDK-Valand). Det har gett studenterna möjlighet att utforska sina kreativa visioner med en stark akademisk grund.

Idag är Stenebyskolan ett internationellt känt centrum för konsthantverk, design och materialutforskning. Skolan erbjuder utbildningar inom bland annat möbeldesign, textil, metall och smyckekonst, och fortsätter att inspirera och utbilda nya generationer av kreatörer som vill utforska gränslandet mellan tradition och innovation.

Med stolthet ser vi tillbaka på 90 år av skapande, samtidigt som vi blickar framåt mot framtidens möjligheter för konst och design.