I det lilla Galleriet på Dalslands konstmuseuem visar möbelformgivaren Juan Cappa en serie lampor inspirerade av korgflätning. Han gör dem själv för hand och processen är omständligt. Men det är inget problem. –Det är hantverket jag älskar, säger han.
Juan Cappa kommer från Colombia. Där tog han sin examen i industridesign och drev sin egen studio i ett par år innan det var dags att gå vidare. –Jag har alltid varit mycket intresserad av trä och letade efter en vidareutbildning på det området. Jag ville komma till en plats som jag inte visste något om. Då passade Skandinavien bra, berättar Juan Cappa på telefon från Köpenhamn där han numera har sin studio. Valet för vidareutbildningen föll inte bara på Sverige, det blev Dalsland också. Närmare bestämt HDK vid Steneby i Dals Långed, där tog han sin masterexamen i Tillämpad konst och formgivning, Möbeldesign inriktning Trä 2013. –Jag är mycket glad för den utbildningen. Den är hantverksinriktad och det tycker jag om. Dalsland är också ett speciellt landskap, mitt inne i skogen och mycket vackert. Här finns en intressant mix av människor från hela världen, från Mexiko, Kina, Japan … Steneby har gett mig många vänner.
Lamporna som Juan Cappa nu visar på Dalslands konstmuseum kom till redan på Steneby. –Vi hade en gästlärare, Don Miller, från Philadelphia, en extremt skicklig trähantverkare. Han gav oss en uppgift, vi skulle göra saker utan att tänka på resultatet. Då var jag mycket inne på vävande, flätande. Det är lite som meditation, att upprepa något utan att närmare tänka på saken. Så började jag, men ganska snart såg jag en form som var som en lampa. Och då byggde jag vidare på den, experimenterade, gjorde många olika protoyper innan jag blev nöjd. Lampans yttre form flätas av smala ribbor i furu eller askfaner. Flätstrukturen samlas sedan ihop av ett fäste i samma träslag och avslutas med handtag. Lampan kan hängas i taket eller stå på bordet eller golvet. –Varje lampa består av 120 delar. Och varje del måste limmas ihop på båda sidor, berättar Juan Cappa. Ett tidskrävande arbete som måste görs för hand. –Det går nästan inte annars. När han visade prototypen på möbelmässan i Stockholm så var intresset stort från flera företag, bland annat Ikea. (lampan går nämligen att packa i platt paket! ) Men det blev aldrig någon affär. Prototypen ansågs för svår att överföra till industriell tillverkning, vilket ju är nödvändigt för massproduktion. Det skulle bli för dyrt. Så nu tillverkar Juan Cappa dem själv i ateljén. –Det är som med korgar, de går inte att tillverka industriellt, därför görs de i Afrika och Asien där lönekostnaderna är låga. Men för mig är det inget problem. Jag älskar hantverket. Men visst kan det vara svårt att få betalt för alla timmar man lägger ner.
Lampan, som heter »Basketlamp«, har blivit mycket uppmärksammad av den internationella designpressen. Man hänförs över Juan Cappas känsla för naturmaterial och gamla hantverkstekniker. Han har många inbjudningar till mässor och utställningar över hela världen. Lampan har också fått designpris i »premio Lapiz de Acero » i hemlandet Colombia. Närmast är han ifärd med att ta fram en ny, lite mindre storlek. –Jag hoppas den blir färdig till utställningen. Men han jobbar också på nya objekt, och i andra lite udda naturmaterial, som ananasfiber. Men det projektet är fortfarande i sin linda.