Emille de Blanche har avslutat sin period som artist in residence på Steneby. Funny Livdotter tar ett utvärderande snack över telefon.
Två månader går fort, och konstnären har landat i sin egen hemmiljö i Stockholm. När vi talas vid är hon i full gång med att sortera tankarna och intrycken från perioden på Steneby. Hon betonar att hon använt tiden till att grotta ner sig. ”En tid att kunna jobba järnet”, för tiden är många gånger en bristvara för konstnärer.
Emille började direkt när hon anlände med tankar om att ”Testa allt och vara öppen i processen. Samtidigt som det gäller att begränsa sig, och inte såsa iväg”. En kan inte annat än att hålla med Emille att såsa har hon inte gjort. Hon bokade upp projektrum och stod i verkstaden bland studenterna på Metallgestaltning (HDK vid Steneby) dagarna igenom. När det behövdes en paus i processen tog Emille promenader runt om i skogarna kring Dals Långed. Hon provade alla möjliga stigar som sedan ledde henne tillbaka in i verkstaden – med ett syreförsett sinne.
Trots att platsen kring Långed ger ett lugnt och harmoniskt intryck smög världen utanför sig in. Tankar kring utanförskap och innanförskap. Murar och barriärer. En slags legitimitet av hårdhet i vår tid som inte är okej. Emille bestämde sig att detta skulle belysas i hennes projekt, som en tematik, samtidigt som hon sökte sig tillbaka till metallen ur ett nytt förhållningssätt.
Vad blev det tillslut då? Jo, utställningen 1650mm som visas på Not Quite, i Maskinhallen på Fengersfors gamla bruk till och med 23 april 2016.
-Utgångspunkten för mitt arbete var ju de här 40 plåtarna, alla i storlek 1000x2000mm säger Emille, Eftersom jag funderat mycket på betraktaren i relation till verket ville jag använda min egen kropp som en referens, därav titeln på utställningen, 1650mm.
Hon har ett starkt uttryck i sina verk, som spelar fantastiskt ihop med lokalen. Både verken och de gamla industrimaskinerna är placerade på singel (grus) och talar oroväckande mycket om ett då och ett nu. Ett diffust innanför eller utanför. Jag rekommenderar att krypa riktigt nära inpå för att spana in de små detaljer som Emille lagt ner. Sätt dig på singlet, och begrunda din fysiska relation till verken, eller bara njut av hennes härliga materialteknik.
Är du intresserad av eller vill tipsa någon om att söka Steneby AIR?
Ansökningstider: senast 15 maj för perioden 20 augusti – 20 december.
Läs mer här eller kontakta Annika Wahlström annika.wahlstrom@steneby.se
Foto: Christian Habetzeder