Tvåorna på Stenebyskolans Konst- och kulturutbildning med inriktning Trähantverk Möbelsnickeri (även kallad Lillsnicken) har under läsåret arbetat på grundtemat Samla Samla Samman. Med avstamp i tre olika undersökande processer som alla lett fram till varsin möbelidé – har studenterna valt att jobba vidare med en av dessa. Hela vägen till färdig möbel! Möblerna är således framvaskade ur många perspektiv och med stort personligt engagemang och driv. Nyfikenhet leder studenterna genom research- och skissarbete, form och hantverk till ett färdigt objekt i montern på Möbelmässan. Det blir en möjlighet för var och en att belysa en lillsnickares funderingar runt material, möbler, människa, rum och tid….

Vi träffar de fem studenterna när det är tre veckor kvar av projektet.

Oskar Gustafsson
Foto: Martin Gustavsson

Oskar Gustafsson
Vad händer i ditt projekt?
Här växer möbeln upp från sitt ursprung – trädet. Det är den grejen jag vill belysa. Med snickeri blir det vetenskap av det hela – med raka linjer som man arbetar med pilligt och perfekt i finsnickeriet. Men egentligen är det ett träd! Min möbel kommer att ha en skulptural rot som sedan växer upp i en rak hyvlad stam och avslutas med asken – som en krona. Här ser du ändträt på toppen – så allt färdas i rätt riktning, det blir också symboliskt för trädet.

Vad gör du just nu?
Jag har fanerat en plywoodskiva i ask som ska sitta i botten. Det behöver bli en styv botten, som inte rör på sig – eftersom massivträt i möbeln rör på sig. Sedan har jag fräst en fals och hugger ut hörnen för hand för att jag inte kunde fräsa ända in i hörnen. Botten ska limmas in här sedan. Toppen blir som ett lock på en ask som man kan lyfta av och förvara saker inuti.
Konceptet har varit viktigast i mitt projekt. Det blir mer och mer viktigt för mig, tanken bakom möbeln. Jag längtar efter att få ihop det skulpturala i roten – där jag kommer arbeta fritt med handverktyg – med kronans strama finsnickeri!

Elin Grahn
Foto: Martin Gustavsson

Elin Grahn
Hur går det med ditt lilla djur?
Det är inte något djur! Det är ett skåp som har satt sig ner. Jag ville göra en möbel som var rolig att titta på och lustfylld att snickra fram!

Vad gör du idag?
Jag väntar på att mina gångjärn ska komma med posten – så under tiden testar jag färger och täljer handtag till skåpsdörren. Jag har kollat mycket på allmoge i detta projekt och har med en del sådana referenser. Jag ska göra en dörr med en spegel på och måla underredet och benen i två olika nyanser, orange och kanske rosa.

Varför vill du måla möbeln?
Det blir roligare då! Och så klingar det allmoge. Och så försöker jag utmana mig själv att inte vara så feg!

Vad har varit roligast att jobba med?
Benen! De har utmanat mig lagom mycket. Jag började med stora klossar som jag format fram efter hand utan precisa ritningar. Så jobbade jag tills de såg ut som jag ville!

Maja Rödström
Foto: Martin Gustavsson

Maja Rödström
Vad gör du idag?
Skivan har brännmärken så jag putsar lite på den. Det är ju inte så snyggt… Det sitter en sådan här i botten och en på toppen av den här ”buren” – jag vet inte vad jag ska kalla den. Massor med lodräta  lameller i olika vinklar – som en persienn. Den uppmuntrar att man ska gå runt den och titta från alla olika vinklar för att få en bild av den saken som placerats däri. Toppen och botten har också ett mönster som liksom går runt.

Vad handlar möbeln om?
Det handlar om att se saker från olika håll. Man får anstränga sig och kika och få  olika vyer. Som i en konflikt till exempel – så ser man den från olika perspektiv. Det är rätt pretentiöst jag vet – men viktigt!

 Vad kommer du placera inuti på mässan?
Jag vet inte, det blir kanske olika objekt. Saker att undersöka. Kanske en kattunge haha.

Jag hörde att det hände nåt med en klinga?
Ja! Jag provsågade med en klinga som sedan åkt på slipning och missade att räkna med att de får bredd beroende på dess ålder……..en klinga som slipats många gånger har INTE samma dimensioner som en som är sprillans ny! Sådant får man också lära sig på utbildningen!

Vad händer under buren?
Jag kommer göra ett stativ i metall nere i smedjan. Eftersom jag gick ett år på inriktningen Objekt Smyckekonst innan jag kom in här lärde jag mig bra baskunskaper i metall och fick även körkort på alla maskinerna! Det är väldigt användbart och betyder att jag kan göra egna beslag, handtag, gångjärn och detaljer till mina möbler. Supersmidigt!

Isak Krantz
Foto: Martin Gustavsson

Isak Krantz
Vad handlar din möbel om?
Den handlar om rörelse och att man ska få röra på den.

Varför är det viktigt för dig?
Vi var på besök i museer och arkiv med massa spännande objekt och då sa de till oss att vi fick titta på allt men inte röra på någonting. Det var objekt från 1800-talet till nutid. Det är frustrerande att inte få röra och undersöka saker – så min ambition med möbeln blev tvärtemot att man ska pilla på den.

Sedan växte den här formen fram av en tillfällighet. Jag hade först tänkt ett vägghängt skåp. Sedan efter en workshop med Petra Lilja tog jag fasta på metoder att hämta inspiration från allt från asatro till avfolkning. Jag hade en form som var skev och speglade en befolknings rörelse mot städerna – där den ena sidan liksom smalnade av i relation till den andra. Och så i modellbyggarfasen vippade formen till och ställde sig upp av sig självt – så där såg jag ju vad jag skulle göra!

Vad gör du just nu?
Jag försöker sätta ihop underdelen så smärtfritt som möjligt! Kanske ska jag kexa ihop den eller som Martin (fotografen) föreslår sätta centrumtapp.

Grejen för mig med att börja tvåan är att jag har fattat process. Och i det här projektet har jag lyckats att gå hela vägen för första gången. Jag har aldrig hållit på med konstgrejer innan jag kom till Stenebyskolan, och hit kom jag lite av en slump! Det var Joel (fd student) som berättade att sådana här ställen finns. Jag har alltid byggt och fixat saker – men aldrig tänkt att man kan jobba såhär! Nu försöker jag utmana mig med att hitta de jobbigaste sakerna man kan göra här för att pressa mig själv framåt. Och jag har tänkt söka vidare till finsnickarutbildningar, på Stenebyskolan och andra skolor.

Anna Roth
Foto: Martin Gustavsson

Anna Roth
Vad gör du just nu?
Jag sågar björk med bandsåg. Det är de sista två lamellerna till mitt bord. Jag fick göra om dessa för att jag sågade fel. Det är lite krångligt för nu blir det virke från ett annat träd, men det får gå.

Vad handlar ditt arbete om?
Efter uppgifter som ”Samla samman” och ”Bortom blicken” ville jag utmana förutfattade meningar i min möbel. Det handlar om att saker inte alltid är vad de ser ut att vara.

Berätta om bordet!
Mitt bord är väldigt clean och stramt, rakt upp och ner ett rektangulärt bord med en slät yta. Jag använder björk, dels för att jag gillar att jobba i det och dels för att det passar ihop med det rena uttrycket jag letar efter. Det är oladdat, bara ljust och fint trä. Jag vill att man ska se det och inte tänka något särskilt. Och så ska man lockas att stryka över den lena slipade bordsskivan med handen och då märker man att halva bordet är varmt!

Jaha!?
Under bordet finns en smart konstruktion med ett fack på ena sidan, lite som en skolbänk, och ett värmeelement i den andra halvan. Och så blir man förvånad och påmind av att ögat ibland ljuger!


Stockholm Furniture and Light Fair pågår 7-11 februari
Besök Stenebyskolan i Greenhouse, monter KF:24


Stenebyskolan vill tacka de företag som sponsrat montern. Munksjö Paper AB, Bågens Såg i Laxarby AB, Imtech Elteknik AB, Axel P, Mek Service, Plåtslageritjänst Lennart Wånggren AB, Sågspecialisten AB, Bilbolaget i Bengtsfors AB, Colorama, Holm Trävaror AB, Signera Dalsland och Lackman.